Kongsi Apa Sahaja yang boleh beri banyak manfaat kepada ramai orang..

Perusahaan Keropok Di Negeri Terengganu Oleh Manggis Strawberi



            Terengganu mempunyai 8 daerah yang terdiri daripada Besut, Setiu, Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman. Setiap negeri berbeza antara satu sama lain seperti perbezaan dalam aspek budaya, dialek, makanan dan sebagainya. Misalnya, di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terkenal dengan makanan tradisional iaitu keropok lekor, keropok batang dan keropok tengkol. Namanya berbeza tetapi ia sebenarnya membawa maksud yang sama. Di Terengganu, terkenal dengan keropok lekor manakala di Kelantan, keropok lekor dikenali sebagai keropok batang. Di Pahang pula, keropok lekor dikenali dengan nama keropok tongkol. Bagi orang Terengganu, perkataan “lekor” bermaksud “lingkar” yang menggantikan ejaan “ar” kepada “or” pada akhir suku kata. Oleh itu, maksud keropok lekor ialah keropok yang berlingkar.

            Di Terengganu, perusahaan keropok lekor mula terkenal di Kampung Losong, Kuala Terengganu, Terengganu. Keropok lekor di Kampung Losong ini rasanya enak serta lebih lembut berbeza daripada tempat lain. Disebabkan perusahaan keropok lekor bermula dari Kampung Losong, maka orang luar Terengganu sering kali memanggil keropok lekor Terengganu sebagai Keropok Losong sedangkan Losong itu merupakan nama sebuah kampung yang terletak di Kuala Terengganu. Melalui perbualan saya dengan kawan saya, kawan saya memberitahu bahawa mereka memanggil keropok lekor itu sebagai Keropok Losong kerana untuk membezakan antara keropok Terengganu dengan keropok Kelantan. Oleh itu, melalui penulisan saya ini, saya harapkan orang luar dari negeri Terengganu dapat mengubah persepsi tentang Keropok Losong. Jadi, selepas ini, sekiranya kamu nak meminta kawan Terengganu kamu membeli keropok lekor, sebut sahajalah keropok lekor dan bukan lagi Keropok Losong.
Sumber Google Map : Lokasi Kampung Losong

            Di Terengganu, bukan di Kampung Losong sahaja mempunyai keropok yang enak dimakan, bahkan di daerah lain juga mempunyai perusahaan keropok lekor dan keropoknya sangat sedap. Misalnya, di daerah Dungun, antara perusahaan keropok lekor yang terkenal ialah Keropok Sri Sura serta Keropok Dungun. Keropok lekor di Terengganu berbeza daripada negeri lain kerana keropok lekor di Terengganu menggunakan banyak ikan berbanding sagu. Keropok ini diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan dengan tepung kanji.

            Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut, lebih baik kita mengetahui jenis produk perusahaan keropok. Antaranya, keropok goreng, keropok rebus, keropok keping, keropok sira, keropok segera, keropok udang, keropok sotong, sos keropok dan banyak lagi. Keropok rebus ini berbeza dengan keropok goreng. Sekiranya kita membeli keropok goreng, kita mestilah terus makan keropok tersebut manakala keropok rebus pula, kita boleh simpan di dalam peti sejuk dan ia boleh bertahan sehingga beberapa hari serta sekiranya kita mahu makan, kita mempunyai dua pilihan iaitu sama ada mahu makan terus atau menggoreng keropok rebus itu terlebih dahulu. Terpulang kepada anda kerana setiap orang mempunyai cita rasa berbeza. Keropok keping pula enak dimakan dengan mi goreng ataupun makan dengan sos cili. Keropok segera pula sama seperti keropok rebus iaitu boleh tahan lama dan perkara yang menarik ialah keropok segera mempunyai inti keju.


            Seterusnya, proses-proses pembuatan keropok lekor terdiri daripada penyediaan awal, mengadun doh, membentuk dan memasak. Sebelum mengaduh doh, isi ikan selayang diasingkan dari tulang, kulit dan perut ikan. Kemudian, isi ikan dimasukkan ke dalam mesin gaul untuk menghancurkan ikan. Seterusnya, sagu dimasukkan ke dalam mesin gaul dan diputarkan sehingga sebati. Kemudian, isi ikan dimasukkan ke dalam mesin gebuk bagi menghancurkan lagi isi-isi ikan. Jadi, faktor ini jugalah yang menyebabkan keropok lekor di Terengganu berbeza di negeri lain kerana keropok lekor di Terengganu tidak mempunyai tulang ikan. Oleh itu, keropok lekor Terengganu sesuai dimakan oleh semua orang termasuklah kanak-kanak. Untuk proses membentuk pula, isi-isi ikan dimasukkan ke dalam besen dan kerja-kerja menggetel bermula. Doh dibentuk menjadi bulat. Untuk proses memasak pula, isi ikan dimasukkan ke dalam periuk yang mempunyai air yang menggelegak untuk direbus atau digoreng. Keropok lekor akan timbul di permukaan apabila keropok lekor tersebut siap direbus atau digoreng.

            Dalam setiap perusahaan ataupun perniagaan, pasti ada cabaran-cabaran yang perlu dihadapi oleh pengusaha mahupun peniaga tersebut. Antara cabaran yang dikenal pasti ialah kekurangan ikan. Hal ini berlaku pada musim tengkujuh. Melalui sumber Sinar Harian (2018), harga bahan mentah isi ikan siap diproses untuk pembuatan keropok meningkat dua kali ganda pada musim tengkujuh. Walaupun harga ikan menjadi mahal, pengusaha keropok tidak boleh menaikkan harga keropok lekor. Oleh itu, pengusaha keropok lekor mestilah bersedia menghadapinya.

RUJUKAN

Sinar Harian. (4 Disember, 2018). Tengkujuh Cabaran Pengusaha Keropok. Diakses daripada 

Utusan Malaysia. (19 Julai, 2009). Sejarah Keropok Lekor Losong. Diakses daripada

Share:

0 comments:

Post a Comment

About Me

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
semoga enjoy dengan page ini..

Wikipedia

Search results